"Garšu brauciens" bauda jūliju Latgalē

2021.gada 10.jūlijā, pēc COVID-19 izraisītā pārtraukuma beidzot tika organizēts 11. “Garšu brauciena” posms, kura laikā dalībnieki apciemoja vietējos ražotājus Latgalē. Dienu iesākām Malnavas lidlaukā, kur jau 8:00 no rīta saulīte bija uzsildījusi gaisu līdz pat 25 C. Paldies Kārsavas pašvaldībai par atsaucību un palīdzību pasākuma organizēšanā!

Pirmais ražotājs, ko dalībnieki apciemoja bija neviens cits kā “Latgolys Šmakovka” dedzinātavas saimnieks Jānis Krivtežs. Tā ierīkota ar vēsturiskiem stāstiem apvītajā Malnavas muižas teritorijā. Ikdienā šeit tiek ražota piecu veidu šmakovka un uzņemti viesi, kuri gida pavadībā var plašāk iepazīt šīs dziras pagatavošanas mākslu. Produkti gatavoti no bioloģiski audzētiem miežiem, kas mērcēti zemes dzīļu ūdenī, kā arī diedzēti un kūpināti alkšņu malkas dūmos.

Tālāk maršruts veda uz Latvijas vecāko pilsētu Ludzu, kur dalībieki apmeklēja vietējo mājražotāju veikalu “Radeits Latgolā Cymuss” . Veikala saimnieks, Ludzas amatnieku centra vadītājs un gids Eriks Kondrāts kopā ar apkārtnes saimniekiem  ir parūpējušies, lai šeit ikviens var iegādāties vietējo mājražotāju, lauksaimnieku un amatnieku produkciju, kas audzēta un lolota tepat Latgalē.

Tāpat Ludzā dalībniekus uzņēma SIA “Organic Products” saimnieki. Trukšānu ģimenes uzņēmums darbojas jau divās paaudzēs, ražojot augstvērtīgu, bioloģiski tīru produkciju, kas audzēta vietējo zemnieku saimniecībās. Piedāvājuma klāstā ietilpst gan dabiskas garšvielas, gan zālīšu tējas ķermeņa un gara stiprināšanai. Tāpat tiek ražota arī veselīga alternatīva konfektēm – augļu sukādes.

Netālu no Rēzeknes dalībnieki izbaudīja kafijas grauzdētavas “Kuup” saimnieka Oskara Maculeviča viesmīlību un uzklausīja Latgales kafijas stāstu. “Mēs esam mazi, bet patiesi. Ja kaut ko darām paši, tad no sirds. Mums rūp cilvēki, un cilvēki dzer kafiju”. Tieši tā par sevi saka Kafijas Grauzdētavas “Kuup” saimnieki.

Savukārt Līvānos dalībniekus sagadīja “Līvānu Ķiploka” saimnieki Viola un Māris Reinholdi. Lai gan saimnieku vecāki ar ķiploku un dārzeņu audzēšanu nodarbojās jau Padomju laikos, Viola un Māris savu uzņēmumu nodibināja 2015.gadā. Toreiz sev piederošo zemi apstādīja ar kārkliem, no kā pina grozus, lai pārdotu gadatirgos. Te arī novēroja lielo pieprasījumu pēc ķiplokiem. Šodien “Līvānu Ķiploks” var lepoties ar 6 veidu ziedu pastām un  veida ķiploku pastām.

Dodoties pie nākamā ražotāja dalībnieki arī piestāja Līvānu sociālās aprūpes centrā “Rožlejas”, lai atstātu sarūpēto ziedojumu centra iemītniekiem. Sirsnīgs paldies visiem dalībniekiem no pasākuma organizatoriem un “Rožlejas” kolektīva!

Rušonas pagastā dalībniekus uzņēma Z/S “Juri” saimnieki Juris un Lidija Lubāni. Kopš 2006.gada Z/S “Juri” sien sierus no bioloģiskā piena. Savu produkciju gatavo no receptēm, kas aizgūtas no senčiem. Šos sierus iecienījuši daudz klientu un slavējuši tādi pavāri kā Mārtiņš Rītiņš. Savu produkciju Lubānu ģimene piedāvā gan saimniecībā, gan vietējos tirdziņos.

Savukārt Krāslavas mājražotāji Dina un Māris Skudras iepazīstināja dalībniekus ar mājas kūpinājumiem un auksta spieduma eļļām. Lai pagatavotu "Skudru gaļa" produkciju, saimnieki izmanto tikai vietējās izcelsmes izejvielas un dabīgās garšvielas. Kūpināšanas procesā, protam

s, tiek izmantota alkšņa un ābeles malka. Kūpinātas krūtiņas, karbonādes un desas, kā arī sālīto speķi un vītināto karbonādi ir iecienījuši gan vietējie iedzīvotāji, gan viesi no citām Latvijas pilsētām.

Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā dalībniekus uzņēma Z/S “Kurmīši” saimnieki, kuri kopš 1994.gada uz ekoloģiski tīriem laukiem audzē dažādus ārstniecības augus. Šeit aug aptuveni 40 dažādi augu veidi, no kuriem top veselīgā Z/S “Kurmīši” produkcija. Ekoloģiskās zāļu tējas, maisījumi vannai un pirtij, bioloģiskās bišu vasku šūnas, vaska sveces, lūpu balzāmi un hidrolāti. Tas viss paredzēts mūsu veselībai un labsajūtai.

Kā jau Latgales braucienam pienākas, dienu uzsākām un arī noslēdzām pie šmakovkas ražotājiem. Pēdējais ražotājs, ko dalībnieki apmeklēja bija “Kazanova Moonshine”. Daugavpils novada Biķernieku pagastā jaunā uzņēmēja Iļjas Ivanova ģimenē jau paaudžu paaudzēs tiek brūvēta kandža un izstrādātas dažādu dzērienu receptes. Apvienojot tradīcijas un jaunākās tehnoloģijas, šeit tiek iegūti “Kazanova Moonshine” dzērieni ar izteikti dabīgu garšu un aromātu. Lielākā daļa izejvielu – ogas, āboli, garšaugi, tiek ievākti no pašu saimniecības vai sadarbojoties ar vietējiem lauksaimniekiem. Saimnieks Iļja jau vairākus gadus bija lolojis ideju izveidot savu stiprā alkohola ražotni, kur varētu tapt pat īsts latgaļu konjaks. Ar francūžiem gan Iļja negrasās sacensties, bet viņš izdomā pats savas receptes, ar ko pārsteigt šī dzēriena cienītājus.

Brauciena laikā dalībieki arī apmeklēja vairākus apskates objektus – Aglonas baziliku, Velnezeru, Kristakrūga skatu torni un Varakaļānu muiža. Tāpat arī bija jāatrisina vairāki rēbusi – piemēram, atrast un nofotgrafēties ar kundzīti, kura tirgo mellenes. “RAF Latvija” mikroautobusa atrašana gan izdevās tikai pāris ekipāžām.

Izsakām sirsnīgu paldies visiem dalībniekiem par aizrautību, smiekliem un pozitīvo noskaņu!

Un, protams, pateicamies visiem ražotājiem, kuri uzņēma ciemos “Garšu brauciena” dalībniekus! Jūs bijāt lieliski! Novēlam veiksmi turpmākos darbos!

Sacensību rezultātus iespējams apskatīt šeit.

Plašāku foto galeriju no “Garšu brauciena” posma iespējams skatīt šeit.

“Garšu brauciena” 11. posms ir noslēdzies, bet mēs savukārt gatavojamies nākošam posma, kas tiks organizēts 14.augustā, apciemojot vietējos ražotājus Zemgalē. 

Pieteikšanās šim posms līdz 23.jūlijam jeb kamēr ir brīvas vietas. Plašāka informācija šeit.

Pasākuma organizatori “Blueberry Travel”/”Mellenes ar pienu”


Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.